czwartek, 26 września 2013

KULINARNIE: KOKTAJL "BY LIDL" I NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE CIASTKA OWSIANE

Ostatnio na fejsbukowej ścianie zaskoczył mnie Lidl propozycją koktajlu z: brzoskwini, jabłka i marchewki. Muszę przyznać, że ten zestaw od razu wpadł mi w oko i obiecałam sobie, że gdy tylko wrócę do domu, wypróbuję go.

Ponieważ w domu miałam nadmiar nektarynek, postanowiłam zastąpić nimi brzoskwinie.


Pokroiłam wszystko na kawałki (jabłka obrałam) i wrzuciłam do miski, w której to wszystko chciałam zblendować. (wolę miskę niż misę blendera bo jest potem mniej do mycia ;) )



Dodałam kilka łyżek jogurtu greckiego i dolałam trochę mleka (im więcej mleka, tym bardziej będzie nam pływało rzecz jasna). I zmiksowałam.




I oto efekt :) polecam, bo wyszło naprawdę dobre!


A jeżeli ma ktoś ochotę na ciastka owsiane i nie chce się przy tym dużo narobić, polecam taki oto przepis :)

Potrzebujemy:
1 jajko
pół kostki masła
pół szklanki cukru (białego lub brązowego)
pół szklanki mąki (białej lub razowej)
1,5 - 2 szklanki płatków owsianych (w zależności od ilości dodatków)

Opcjonalnie:
płaska łyżka kakao
1-2 łyżki musu jabłkowego
dodatki typu: otręby, orzechy, suszone owoce, pestki słonecznika, czego tylko dusza zapragnie, można też nic nie dodawać.

Jajko mieszamy z cukrem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy mąkę, kakao i mus jabłkowy i mieszamy. Na końcu dodajemy płatki owsiane i inne dodatki, wszystko trzeba tak wymieszać, żeby nie było grudek, aczkolwiek masa nie będzie jednorodna :)

Formujemy na blasze przy pomocy łyżki i widelca coś w rodzaju ciastek (do widelca nie lepi się ciasto). Nigdy nie bawię się w formowanie idealnych kształtów.

Jak widać, nie bawiłam się w "idealne kształty"

Pieczemy około 20-22 minuty w temperaturze 180 stopni. 

Trochę przyjarały mi się brzegi, ale i tak były dobre ;)

Ja tym razem dodałam pestki słonecznika oraz cynamon, bo nie miałam kakao. Muszę przyznać, że cynamon też daje radę :)

Świeżo po upieczeniu ciastka są bardzo kruche, na drugi dzień zdecydowanie miękną. Mus jabłkowy sprawia, że ciasto jest bardziej zwarte i ciastka są bardziej wilgotne po upieczeniu, więc jak macie, to dodajcie ;) 

Przepis jest bardzo prosty, można go urozmaicać, modyfikować, kombinować z dodatkami. 

Smacznego!





4 komentarze:

  1. Ja zamiast cukru dałem ostatnio miód. Jeszcze smaczniejsze, ale trudniej się formuje ciasteczka, bo się mocno ciasto klei;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie miód nie tenteges, bo nie lubię ;) ale jeżeli ktoś nie ma tego problemu to jest to ciekawa i zdrowsza alternatywa ;)

      Usuń
  2. Robię podobnie batoniki, a taki koktajl również uwielbiam, zamiast mleka dodaję jogurt naturalny :) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja początkowo dodałam tylko jogurt grecki, ale wyszło tak gęste, że dolałam mleka ;) następnym razem spróbuję z naturalnym.

      Usuń