niedziela, 20 października 2013

BARDZO ŁATWE (... I DOBRE) CIASTO DYNIOWE

Sezon dyniowy trwa w najlepsze, zupę z dyni zna chyba niemal każdy, a ja ostatnio postanowiłam wypróbować łatwy przepis na ciasto dyniowe. Zaczerpnęłam go ze strony zwegowani.pl, a dokładnie stąd. To był mój pierwszy w życiu wypiek z dynią.

Potrzebujemy:
2 szklanki drobno startej i odsączonej dyni
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (dałam brązowego)
3 jaja
16 g cukru waniliowego (nie dałam)
5 łyżeczek cynamonu
łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju
opcjonalnie: garść pokrojowych orzechów włoskich

Jaja ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i olej, po czym miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy dynię i ewentualne orzechy, miksujemy lub mieszamy łyżką, aż do połączenia dyni z ciastem. Ciasto przekładamy na blachę (najlepiej keksówkę) posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). 

Uwaga: z komentarzy na oryginalnej stronie przepisu wynika, że wielu osobom wyszedł zakalec. Jeżeli obawiacie się zakalca, dodajcie płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Ja piekłam bez proszku, ciasto bardzo ładnie wyrosło i wyszło puszyste, bez śladu zakalca. A orłem jeżeli chodzi o pieczenie nie jestem ;)



Odkryłam ostatnio również przepis na bardzo dobre ciasto z marchewką, równie łatwe i podobne w smaku, ale o nim wkrótce :) Tymczasem idę kibicować biegnącym w III Samsung Półmaratonie w Szamotułach!

6 komentarzy:

  1. marchewkowe uwielbiam, dyniowe to dla mnie nowość:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja biegłam!!! Fajna trasa. Niestety 2h jak zwykle nie udało się złamać. To już wchodzi mi w krew;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kibicowałam, stałam blisko mety, więc może Cię widziałam :) Połamiesz jeszcze te 2h, spokojnie :)

      Usuń
  3. Zrobiłam ciasto. Było trochę mokre w środku (sprawdzałam patyczkiem), więc musiałam piec dłużej (widać co piekarnik to inny efekt). No i dodałam orzechy laskowe zamiast włoskich, bo mi jakoś tak w sklepie wpadły w rękę. Ciasto w każdym razie wyszło pyszne, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) zdecydowanie każdy piekarnik jest inny, u mnie po 40 minutach było suche ;) ciekawy pomysł z orzechami laskowymi, będę miała okazję wypróbować, bo w ogrodzie rodziców był dyniowy wysyp :)

      Usuń