poniedziałek, 9 grudnia 2013

BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z ORZECHAMI

Kocham brownie. Za to, że jest mokre, gliniaste i do tego mocno czekoladowe. Z kolei kaszę jaglaną odkryłam całkiem niedawno i nie rozumiem, dlaczego tak późno. Gdy zobaczyłam na stronie www.mojewypieki.com przepis na brownie z kaszy jaglanej, nie było opcji, żebym tego w mojej kuchni nie wypróbowała.

W oryginalnej wersji ciasta zostały wykorzystane orzechy pekan. Ja zastosowałam włoskie i stwierdzam, że też pasują. 

Brownie z tego przepisu wychodzi dobre, mokre w środku, czyli takie, jakie powinno być, ale przy okazji nie jest takie ciężkie i zaklejające, jak brownie tradycyjne. Do tego przepis jest tak banalnie prosty, że naprawdę ciężko coś spartaczyć :)

Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli
50ml oleju
3 jajka
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
3/4 - 1 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
orzechy pekan lub włoskie

Kaszę ugotować w wrzącej wodzie z dodatkiem soli (najlepiej wg instrukcji danej kaszy na opakowaniu). Ugotowaną i przestudzoną kaszę wrzucić do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować blenderem.

Blachę o wymiarach 16cm x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyłożyć na nie orzechy. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 - 45 minut.

Smacznego!







18 komentarzy:

  1. Super, kasza jaglana jest dobra, zdrowa i pożywna. Jestem w ogóle fanem kasz, zatem i jaglanej.
    Z jaglanej sporo fajnych rzeczy można zrobić :)
    A tu takie fajne słodkie dzieło :)
    Przepis faktycznie prosty (to zaleta dla amatorów eksperymentowania w kuchni męskiej płci jak ja).
    uśmiechy Piotr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przepis jest łatwy, a na bazie kaszy jaglanej można w kuchni tworzyć cuda :)

      Usuń
  2. Nnajlepsze brownie jest z rozpuszczonej czekolady ale z kakao wiadomo - zdrowiej :))

    mniam!!!! :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo :D ale na blogu staram się jednak promować te zdrowsze wypieki ;)

      Usuń
  3. ojacie, nie wpadłabym na to, żeby robić brownie z kaszy jaglanej, a przecież ją uwielbiam:) wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kaszy jaglanej można zrobić całe mnóstwo rzeczy i to takich na słodko :)

      Usuń
  4. Ostatnio jak robiłam ciasto z przepisu z Twojego bloga nie zawiodłam się więc i tym razem chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń
  5. ojej co za mega przepis, już go zapisuję i na święta:P jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) właśnie też myślę, czy tego na święta nie powtórzyć ;)

      Usuń
  6. Uwielbiam Moje Wypieki, pierniki z tej strony, które robię co roku, staly się hiciorem i powędrowały w wiele miejsc :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też często korzystam z przepisów Pani Doroty :)

      Usuń
  7. Też to zrobiłam, kiedy na wypiekach pojawił się przepis, ale wyszła mi raczej sama glina;) Zjedliśmy, ale bez specjalnego entuzjazmu. Może dam mu drugą szansę :) nie miałam, więc zmieniłam pekan na migdały. Dały radę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale w brownie właśnie o to chodzi, by było gliniaste ;)

      Usuń
  8. No wiem, ale jest różnica między ciastem o gliniastej konsystencji, a gliną samą w sobie :p Ale już wiem co zrobiłam nie tak. Zamiast potraktować masę blenderem, użyłam tylko miksera i zachowała się struktura kaszy. Dlatego wtedy było niedobre, a dzisiaj wyszło bardzo smaczne. Tylko zamieniłam kremówkę na 12% (bo nie miałam) i cukier na mieszankę ksylitolu i trzcinowego. Jak lubisz takie gliniaste i "zdrowsze" to wypróbuj czekoladowe z cukinią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blenderem lepiej, bo właśnie rozbije nam drobinki kaszy :) możesz podać linka do przepisu na to brownie z cukinią? Chętnie bym wypróbowała.

      Usuń
    2. Chyba też z Wypieków, tak po zdjęciu kojarzę. http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-cukinia Tylko napakowałam jakiejś grubszej mąki, więc wyszło mi jeszcze bardziej zwarte. Nikt się nie zorientował, że składnikiem jest cukinia :)

      Usuń
    3. Dzięki! Na pewno wypróbuję :) zwłaszcza, że robiłam ostatnio ciasto z marchewką, jakiś czas temu ciasto z dynią i wypieki z warzywami bardzo mi podchodzą :)

      Usuń