poniedziałek, 3 listopada 2014

MOJE SPOSOBY NA DYNIĘ CZ. 2

W części pierwszej pisałam o tym, jak można zrobić puree z dyni, następnie podałam przepis na pesto z dyni i mus dyniowo - jabłkowy, które przyrządza się na bazie tego puree. Gdyby ktoś nie widział, zapraszam tu <klik>.

A tym razem chciałam Wam przedstawić kolejny przepis, w którym wykorzystuje się puree z dyni, tym razem będzie to:


RAZOWY CHLEB DYNIOWO - BANANOWY


Uwielbiam tego typu wypieki, słodkie, ale bez przesady, jednocześnie zdrowe i pożywne. Chlebek jest sycący, idealny na drugie śniadanie lub do kawy. Łatwy do zrobienia i zawsze wyrasta. Ciasto jest dość wilgotne, z dużą dawką płatków owsianych, delikatnie wyczuwalny jest w nim miód. Nie wymaga użycia miksera, co uważam za duży plus.

Składniki:

  • 150 g puree z pieczonej dyni (wychodzi około 2/3 szklanki, o tym, jak zrobić puree, pisałam tu)
  • 2 szklanki mąki (rodzaj dowolny, można dać 1 szklankę zwykłej i 1. razowej, lub pomieszać różne rodzaje razowej, ja ostatnio dałam pszenną razową)
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych + ewentualnie do posypania formy
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła roztopionego 
  • 1/4 szklanki dobrej oliwy 
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 2 czubate łyżki dżemu (lub innej konfitury, ja raz użyłam powideł śliwkowych, a kolejnym razem musu, o którym pisałam w poprzednim poście)
  • 2 jajka
  • 1 duży i dojrzały banan
  • 3 łyżki pestek dyni do posypania


Blachę keksówkę o wymiarach wg oryginalnego przepisu 8,5cmx27cm (ja użyłam kilka cm dłuższej, bo ciasto wyrasta i bałam się wylania poza blachę) smarujemy masłem i posypujemy mąką razową pomieszaną z płatkami owsianymi, lub wykładamy papierem.

W jednej misce mieszamy płatki owsiane, cukier i mąkę przesianą z sodą i cynamonem. 
W drugiej misce mieszamy roztopione i przestudzone masło, oliwę, jajka, miód, dżem lub konfiturę, puree z dyni oraz poduszonego widelcem banana. 
Łączymy zawartości obu misek i mieszamy łyżką do połączenia składników. 
Ciasto wykładamy na blachę, posypujemy pestkami z dyni. 

Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie wyciągamy chlebek z piekarnika, wykładamy z blachy i jeszcze raz wkładamy do wyłączonego już piekarnika, kładąc na tzw. kratce. Trzymamy go tam około 15 minut (koniecznie przy wyłączonym piekarniku). Będzie dzięki temu bardziej wypieczony z wierzchu, a w środku pozostanie wilgotny.


Smacznego! 

Dodam tylko, że chlebek przypadł do gustu osobom, które niekoniecznie gustują w tzw. zdrowych wypiekach ;)


Linki do oryginalnej strony z przepisem:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/chleb_dyniowo_bananowy/przepis.html 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz