wtorek, 4 listopada 2014

MOJE SPOSOBY NA DYNIĘ - CZ. 3

W części pierwszej napisałam jak zrobić puree z dyni, następnie przedstawiłam przepisy na mus z dyni i prażonych jabłek oraz pesto z dyni. W części drugiej przytoczyłam przepis na pyszny razowy chlebek dyniowo - bananowy. A dzisiaj przyszła kolej na... 

DYNIOWO - KORZENNE SMOOTHIE


W zasadzie trudno powiedzieć, który smak w nim dominuje, bo fajnie przeplatają się wszystkie: od mleka kokosowego, przez banana po cytrusową nutę pomarańczy i cytryny. Smak podkreślają cynamon i imbir, jednak warto uważać, żeby z nimi nie przesadzić, zwłaszcza z cynamonem, bo może zdominować smak. Na wierzch możemy wrzucić łyżkę ubitej na sztywno kremówki i posypać cynamonem, jeżeli np. chcemy to podać jako deser lub gdy mamy znaczny ubytek kalorii i chcemy je uzupełnić ;) 




Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 250 ml mleka kokosowego
  • pół szklanki soku z pomarańczy (może być też z jabłek lub winogron, ja dałam świeżo wyciśnięty z pomarańczy)
  • pół dojrzałego banana
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru

Składniki wrzucamy do blendera, miksujemy, rozlewamy do szklanek i gotowe :) Smoothie można pić od razu lub wstawić na kilka godzin do lodówki, wtedy zgęstnieje i zrobi nam się 'pudding' (ja właśnie wolę tę drugą opcję). 





Smacznego!

Link do oryginalnej strony z przepisem:

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/pumpkin_spice_smoothie/przepis.html


Gdybyście szukali innych przepisów z dynią w roli głównej, polecam bardzo stronę kwestia smaku. Sama często z niej korzystam w poszukiwaniu nowych inspiracji.

1 komentarz:

  1. Zostajesz nominowana do świetnej zabawy w odpowiedzi na biegowe pytania :)
    Szczegóły tutaj :
    http://kobietawstolicy.blogspot.com/2014/11/zabawa-liebster-award-czyli-pytania-i.html

    OdpowiedzUsuń